GAMA Holding ve GE EFS ortaklığı’nın Türkiye’deki ilk rüzgâr santralı Sares ülkeye güç veriyor.

GAMA Holding ve GE’in iştiraki olan GE Energy Financial Services (GE EFS) ortaklığı GAMA Enerji tarafından yapımı tamamlanan Sares Rüzgar Santralı’nın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından kabulü yapıldı.

GAMA Enerji tarafından yapımı tamamlanan Sares Rüzgar Santralı’ı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından devreye alınmasının ardından elektrik üretmeye başlıyor.

Ezine Bölgesi’nde bulunan 22,5 megavat kapasiteli Sares Rüzgâr Santralı’nın işletmesini GAMA Enerji yürütüyor. Santralde GE’nin etkinlik, dayanıklılık ve şebeke bağlantısı özellikleri bakımından en gelişmiş türbinlerinden olan dokuz adet 2,5 megavatlık XL türbin yer alıyor. Bu türbinler sadece dünyanın en büyük rüzgâr projelerinin ikisinde kullanılıyor. Bunlar Avrupa’nın en büyük kıyı projesi olan CEZ Romania’ya ait 600-megavatlık Fantanele rüzgâr santralı ve ABD’nin Oregon eyaletinde inşası devam eden ve dünyanın en büyük rüzgâr santralı olan 845 megavatlık Caithness Energy ve GE Financial Services’a ait Shepherds Flats rüzgâr projeleri.

21 Haziran 2011, Salı günü, New York’ta düzenlenen ”Amerikan Yenilenebilir Enerji Konferansı”nda  konsorsiyum tarafından yapılan açıklamada GAMA Enerji Genel Müdürü Semih Ergür, “Bu rüzgâr santralları daha temiz bir çevre sağlamakla kalmayacak aynı zamanda yeni iş alanları ve istihdam yaratacaktır. Bunların yanı sıra şirketimizin büyümesini destekleyecek ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacaktır” dedi.

Amerikan Yenilenebilir Enerji Konseyi tarafından Wall Street’de  düzenlenen “Yenilenebilir Enerji Finansmanı” başlıklı toplantıda GE EFS,  Power and Renewable Energy Genel Müdürü Kevin Walsh, “Küresel bir yatırımcı olarak Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki ihtiyaçlarına cevap verebilmek için, sürdürülebilir, etkili ve çevre dostu bir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisinde ülkedeki yatırımlarımızı genişletmekten dolayı son derece mutluyuz” dedi.

GE Renewables Europe’ın Genel Müdürü Stephan Ritter ise “Türkiye’nin rüzgâr enerjisi piyasasının çok büyük bir potansiyeli var” dedi. “Bu potansiyeli gerçeğe dönüştürmek için GAMA Enerji gibi bu alanda faaliyet gösteren şirketlerle çalışma kararı almış durumdayız. Etkinlik, dayanıklılık ve şebeke bağlantısı özellikleri bakımından bizim kurulu rüzgâr türbinlerimiz arasında en gelişmişi olan 2,5 megavatlık seri, bu gibi şiddetli rüzgârlara sahip bir bölge için idealdir.”diye ekledi.

GE EFS-GAMA Enerji ortak girişimi ayrıca Sares’in 350 kilometre güneyinde 10 megavat kapasiteli Karadağ rüzgâr santralının da geliştirme çalışmalarını sürdürmektedir. Sares’te olduğu gibi, GE’nin 2.5 MW’lık türbinlerinin kullanılacağı Karadağ Rüzgar Santralı’nın inşasına bu yılın üçüncü çeyreğinde başlanılacak olup, gelecek yılın ikinci çeyreğinde de tamamlanması planmaktadır. Hem Sares hem de Karadağ Rüzgar Santralları’nın yatırımcısı olan GAMA Enerji aynı zamanda da santralların işletmeciliğinide yürütecektir.

GAMA Enerji, bu iki rüzgâr santralının Türkiye’de ortalama 59.000 ev için yeterli elektrik üreteceğini ve yılda 80.000 ton sera gazı salınımının önlenmesini sağlayacağını öngörmektedir. Türkiye Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, 2020 senesine kadar ülkenin elektriğinin yüzde 20’sini yenilenebilir kaynaklar kullanarak üretmeyi hedeflemektedir.