Viral Varyant Ne Demek?

Viral varyant ne demek?
Bir virüsün genetik kodunda meydana gelen çok küçük değişiklikler sonucunda ortaya çıkan yeni türlerine viral varyant deniliyor.
Salgın döneminde çok sayıda genetik mutasyon ve sonucunda da çok sayıda viral varyant oluşmuştur. Bunların arasında daha kolay yayılanlar salgının baskın tipi haline gelirken diğerleri yok oluyor.


Yeni varyantlar neden kaygı uyandırıyor?
Yapılan araştırmalarda elde edilen ilk verilerde yeni varyantların hastalığı daha önceki koronavirüslerden daha şiddetli hale getirdiğine dair kanıt bulunmamaktadır. Fakat hastalığın şiddetini arttırmıyor olsalar bile bulaş özelliklerinin artması ile vaka sayılarının ve dolayısıyla ölüm sayılarının artması kaçınılmaz hale geliyor. Veriler ayrıca daha önemli ve kaygı verici olarak viral yükün insan vücudundaki virüs miktarının yeni varyant ile enfekte olan kişilerde daha yüksek miktarlara ulaştığının altını çiziyor. Bir kişinin viral yükü ne denli yüksek ise bulaştırma kapasitesi o denli büyük olur.


Yeni Varyantlar nasıl ortaya çıkıyor?
Diğer hastalıklara yol açan virüsler gibi korona virüsü de insan hücrelerinin içerisine nüfus ederek ve onların içerisinde kendisini kopyalamak suretiyle çoğalıp vücuda yayılarak daha sonrasında ise diğer insanları enfekte ederek yayılıyor.


Kendini kopyalamaktan kasıt şudur, virüsün farklı parçacıklarının nasıl bir araya geleceğini belirleyen genetik kodun kopyalanması demektir. Fakat bu kopyalama her zaman aslına uygun olamıyor. Kopyalamadaki ufak hatalar farklı hücrelerin ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu da yeni varyant virüsler demek oluyor. Bazı virüsler DNA, bazı virüsler RNA baz alınarak kopyalanmaktadır. Koronavirüsler RNA Replikasyonu ile kopyalanıyor. RNA moleküllerinde DNA kopyalamadan farklı olarak kopyalardaki hataları düzelten bir “düzeltme” özelliği maalesef bulunmuyor. O yüzden daha fazla varyant virüs gelişiyor. Saptanan viral varyantların hemen hemen tamamında virüsün hücre içine girmesine yardımcı
olan (spike) sivri uçlu proteinin dikensi çıkıntılar bulunur. Bu anlamda hücre duvarına tutunma özelliklerinin artmış olma olasılığı yüksektir.
Gelelim bu kadar bilimsel bilginin sonunda can alıcı soruya.


Yeni varyantlar geliştirilen aşılara karşı dirençli mi?
Aşılar üzerinde yapılan araştırmalar en azından şimdilik, aşıların bu varyantlara karşı etkili olduğunu gösteriyor. Aşılar genel bir bağışıklık tepkisi yarattığı ve virüsün anılan (spike) çıkıntılarını hedef aldığı biliniyor.
Evet sonuç olarak varyant virüsler bulaş riskini aşırı üreme sebebiyle arttırıyorlar viral yükün artmasıyla daha fazla kişinin hasta olması oldukça olası. Ancak bizim elimizde olan maske-mesafe ve hijyen kullanımına uyum ile virüsle başetmek hala mümkün. Ben bu üç maddeye ek olarak birlikte geçirilen zaman miktarını da ekleyeceğim.
Yakın mesafede ne kadar az zaman geçirirsek bizim bulaşa maruziyetimiz o kadar azalır.


Sağlıklı günler dilerim.
GAMA Holding A.Ş.
İşyeri Hekimi
Ömür Hiçdönmez