ÇAKIRLAR HİDROELEKTRİK SANTRAL MÜDÜRÜ: UĞUR NAL

 

GAMA Enerji Kurumsal İletiÅŸim ve Pazarlama Yöneticisi Åžirin Kanak, Artvin’deki Çakırlar Hidroelektrik Santrali’ne gerçekleÅŸtirdiÄŸi ziyaret sırasında Çakırlar Hidroelektrik Santral Müdürü UÄŸur Nal ile gerçekleÅŸtirdiÄŸi röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

 

Hoş geldiniz. Bugün sizinle Santral Günlükleri için bir röportaj yapacağız. İlk sorumla başlıyorum. Sizi biraz daha yakından tanıyabilir miyiz?

Ben, Uğur Nal. Çakırlar Hidroelekrik Santral Müdürüyüm. Yaklaşık on dört senedir buradayım. Fırat Üniversitesi Elektrik Elektronik mezunuyum.

Peki biraz daha şöyle geriye gitsek, nerede doğdunuz, nerede büyüdünüz? Ya da nerelisiniz?

Aslen Malatya’lıyım ama 2009’dan beri soranlara Malatya’nın Borçka ilçesi Kabaca köyündenim ÅŸeklinde cevap veriyorum. Bunu böyle söylediÄŸim zaman beni tanımayanlar gülüyorlar. Zira bildiÄŸiniz üzere Malatya’nın Borçka’yla bir ilgisi yok. Kabaca’nın da Borçka’yla bir ilgisi yok. Böyle dememin sebebi burada dolu dolu geçirdiÄŸim 14 yıl aslında. Çok seviyorum bu bölgeyi, buradaki insanları. Borçka’da yaşıyor, Kabaca’da çalışıyorum. 14 yılda güzel bir çevre oluÅŸturduk. Malatya’da doÄŸdum ama buralıyım iÅŸte.

 

İş hayatınıza geçersek, GAMA’ya kadarki tecrübelerimizden bahseder misiniz?

2001 yılından 2009 yılına kadar Karkamış Barajı’nda çalıştım. Karkamış, Fırat Nehri üzerinde, suyun son defa deÄŸerlendirilmesi amacıyla yapılmış, 189Mw güce sahip önemli bir baraj. Son dönemde çok sık haberlere düşüyordu Suriye’de yaÅŸanan krizden dolayı. Tam sınırda yer alan bu bölgenin Suriye tarafı Cerablus, Türkiye tarafı Karkamış. 2009 yılının AÄŸustos ayında Karkamış’tan ayrılarak Çakırlar’a geldim.

 

O zaman Çakırlar’a devam edelim. Sizin için Çakırlar’ı diÄŸer tecrübelerinizden ayıran nedir? Buradaki santralle ilgili bu santrale dair söylemek istediÄŸiniz notlar nedir?

Çakırlar’a tüm tesisten sorumlu bir ÅŸekilde geldim. O nedenle ilk olarak sorumluluk artışı oldu diyebilirim. İkinci olarak farklı bir coÄŸrafyaya geldim. Sıcak ve kuru bir iklimden, nemli, yeÅŸil ve sert bir iklime geldim. Yine de burayı özel kılan buradaki insanlar bence. Borçka – Murgul çok güzel beldeler. Halkla, kooperatiflerle, yerel ve Mulki idari amirlerle çok güzel diyaloglar inÅŸa ettik. Bu anlamda da sorumluluklarım arttı. Yöre halkının bize güveni tam. Kim başı sıkışsa orada olmaya, insanlara dokunmaya özen gösteriyoruz. Ömrümün çok kıymetli bir 14 senesini geçirdim GAMA’da. Ve son olarak, GAMA bünyesinde çalışmanın da fark yaratan bir unsur olduÄŸunu söylemeliyim.Çok kliÅŸe gelecek belki size ama doÄŸru; biz burada büyük kocaman bir aileyiz.

Evet. Aslında bir sonraki sorum oydu ama siz biraz da cevap verdiniz. Özellikle Çakırlar’da çalışmanın en büyük avantajı nedir?

GAMA Enerji’li olmak!

 

Peki biraz da zorluklardan konuşalım. Neler var sizce?

En büyük zorluk coÄŸrafi ÅŸartlar sanırım. İklim çok sert burada. Altı ay yaz ama altı ay da kış. Çok zorlu kış ÅŸartlarımız oluyor. Dönem dönem bazen yarım metre, bazen 1-1,5 metrede kar kalabiliyor. Ben burada 3 metre kardan yolların kapandığı seneleri de gördüm. Kışın santralin üst bölgelere eriÅŸebilmek için yolların sürekli açık kalması, regülatör ızgaralarında donma olmaması ve güvenliÄŸin saÄŸlanması gerekiyor. Dört regülatörden su alıyoruz. Biz toplamda 30 km’lik bir alanda çalışıyoruz. Sadece burası deÄŸil sorumluluk alanımız. DaÄŸlar, yollar, aÄŸaçlar ve nehirler bizim sorumluluk alanımız. Karadeniz’e özgü heyelanlı yapı da var. Devamlı toprak kaymaları, kaya uçmaları gibi sorunlarla baÅŸa çıkmaya çalışıyoruz. Buradaki en büyük zorluk olarak bunları sayabilirim.

Bölge halkıyla ve çevreyle olan ilişkinize vurgu yaptınız, bunu biraz daha açar mısınız?

Evet, doğru biz burada çok güzel ilişkiler kurduk. Ama bunu tek bir kişiye ya da kişilere atfetmek doğru olmaz. GAMA Enerji bize bu konuda güzel kapılar açıyor. Yöre halkının ihtiyaçlarını tespit edip, ona uygun çözümler üretmek gerekiyor. Bizim burada zorlu iklim şartları ile mücadele edebilmek için pek çok iş makinemiz var. Bölge halkı ne zaman ihtiyaç duysa onların yanındayız. Tabii isteğin boyutuyla alakalı. Bizi aşan durumları da yöneticilerimizle görüşüyoruz. Onlardan da büyük oranda olumlu cevaplar alıyoruz. Bize GAMA Belediyesi diyorlar. Bölgede arıcılık çok önemli bir gelir kaynağı. Arıcılık kooperatifi var burada. Arı ve arıcılık faaliyetlerine de destek vermeye çalışıyoruz. Karşılıklı taleplerimize cevaplar alıyoruz. Kabaca Köyü’ne istihdam anlamında da çok katkı sağladığımızı düşünüyorum. 25 personelle çalışıyoruz. Meslek Lisesi’nin yurduna sosyal etkinlik salonu yaptık. AKUT ile iş birliği içerisinde depremle ilgili bir tiyatro düzenledik.  Bölgedeki çeşitli okullara kamera, bilgisayar desteği sağladık.

 

Peki sizce GAMA Enerji’li olmak ne demek? Uzun bir süre on dört yıl. O günden bugüne neler değişti, sizi neler özel hissettirdi olabilir? Nasıl anlatmak istersiniz?

Samimiyet ve aile olmak demek GAMA Enerji’li olmak. Emeğe ve insana saygı demek GAMA Enerji’li olmak. Buradaki diğer santrallerde farklı işletmeleri de gözlemleme şansımız oldu. Bizim çok önde olduğumuzu ifade edebilirim. Bu bizi gururlandırıyor. Her yerde de göğsümüzü gere gere GAMA’lı olduğumuzu vurguluyoruz.

Emekliliğim geliyor seneye. Ama beni bırakmıyorlar. Bir tane çalışanımın iki yıl sonra emekliliği geliyor. Şefim, diyor, ben emekli olayım sonra olursun! Biri de benim de 5 yılım var Şefim, diyor. Eee diyorum, ben gidemeyeceğim o zaman. Evet Şefim diyorlar, gülüyoruz.

Peki GAMA Enerji’nin geleceğini, nerede görüyorsunuz ya da nerede görmek istiyorsunuz? Bugün Çakırlar Santral Müdürü olarak hidroelektrik enerjisini nerede konumlandırıyorsunuz GAMA Enerji için?

Hidroelektrik projelerimizi artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Ben onlarca böyle irili ufaklı tesisimiz olması gerektiğini düşünüyorum. Belki uzun vadede bundan sonra yeni projeler olmasa bile HES alanında devretmeyi düşünen firmaları takip ederek bu sayıyı arttırmamız gerektiğini düşünüyorum. Bununla birlikte temiz enerji alanında yatırımlarımızın artırılması gerektiğine inanıyorum. Güneş ve rüzgar enerjisinin sektörde giderek artan öneminin farkında bir GAMA Enerji var. Ben bu alanlarda da portföyünü genişletecek bir GAMA Enerji olacağını biliyorum. Çok umutluyum.

 

Çok teşekkür ederim röportajımıza katıldığınız için.

Ben teşekkür ederim.

DiÄŸer Haberler

GAMA Enerji, Türkiye’nin en büyük ÅŸirketlerini net satış gelirlerine göre sıralayan Fortune 500 Türkiye 2024 listesinde bu yıl 200. sırada yer aldı. Åžirketimiz, üst üste 9. kez bu prestijli listede yer alarak sürdürülebilir büyüme yaklaşımını ve istikrarlı performansını bir kez daha ortaya koydu. Bu baÅŸarı; güçlü iÅŸ modelimizin, stratejik yatırımlarımızın ve ekip olarak ortaya koyduÄŸumuz […]

GAMA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi Av. Elif AteÅŸ Özpak, Yüzde 30 Kulübü’nün 2025–2027 dönemi Yönetim Kurulu üyeliÄŸine seçildi. Sürdürülebilirlik, çevresel, sosyal ve kurumsal yönetiÅŸim (ESG) alanlarında önemli deneyime sahip olan Özpak, Women on Boards Türkiye gibi platformlarda kadınların karar alma mekanizmalarındaki temsilini artırmaya yönelik çalışmalar yürütüyor. Ayrıca, IFC projelerindeki görevleri ve kapsayıcı liderlik konusundaki danışmanlıklarıyla […]

GAMA Enerji Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü, aynı zamanda Elektrik Üreticileri DerneÄŸi (EÜD) BaÅŸkanı Tamer Çalışır, 4 Temmuz 2025 tarihinde Bloomberg HT kanalında canlı olarak yayımlanan Piyasa Hattı programına konuk oldu. Programın sunucusu Burcu Kıratlı’nın sorularını yanıtlayan Çalışır, enerji sektöründeki güncel geliÅŸmeleri ve önümüzdeki döneme iliÅŸkin beklentileri kapsamlı ÅŸekilde ele aldı. Çalışır, İklim Kanunu […]

Türkiye rüzgar enerjisi sektörünün önde gelen temsilcileri, 1 Temmuz 2025 tarihinde Türkiye Rüzgar Enerjisi BirliÄŸi (TÜREB) ve Aksa Elektrik’in iÅŸ birliÄŸiyle İstanbul’da düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Yatırımcı BuluÅŸması’nda bir araya geldi. GAMA Enerji Genel Müdürü & Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Enerji Üreticileri DerneÄŸi (EÜD) BaÅŸkanı Tamer Çalışır’ın moderatörlüğünü üstlendiÄŸi “Rüzgar Santrallerinde Piyasa Entegrasyonu: […]