
GAMA Güç Sistemleri Sözleşme ve Yönetim Direktörü Seçil Kuyucak, “EIC Kadın Liderlik Programı (European Innovation Council Women Leadership Programme)”na mentor olarak seçildi. EIC Kadın Liderlik Programı; kadınların yeniliklere ve teknolojik gelişmelere adapte olmasını, ağ kurma becerileri kazanmalarını ve şirketlerdeki etkin rollerini artırmayı amaçlıyor.
1- Seçil Şef, kısaca sizi tanıyabilir miyiz lütfen?
1998 yılında ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun oldum ve proje mühendisi olarak iş hayatına atıldım. Lisans eğitimim sonrasında eş zamanlı olarak ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları ve Hidromekanik Ana Bilim Dalı ve ODTÜ İşletme Bölümlerinde yüksek lisansımı tamamladım. 20 yılı aşkın süredir inşaat sektöründe, özellikle EPC projelerde çeşitli görevlerde bulundum. Son sekiz yıldır GAMA ailesinin bir parçasıyım, sözleşme ve yönetim direktörü olarak görev yapmaktayım.
2- Parçası olduğunuz uluslararası mentorluk programıyla ilgili biraz bilgi verir misiniz?
EIC Kadın Liderlik Programı (European Innovation Council Women Leadership Programme); kadınların yeniliklere ve teknolojik gelişmelere adapte olmasını, iletişim ağı kurma becerileri kazanmalarını ve şirketlerdeki etkin rollerini artırmayı amaçlayan ve tamamen gönüllülük esasına dayanan bir program. Program 2021 Eylül ayında başladı ve yaklaşık altı ay boyunca devam edecek.
3- Nasıl bu sürece dahil oldunuz? Kriterler nelerdir?
Bir arkadaşımın davetiyle sürece dahil oldum. Detaylı bir başvuru süreci mevcut. Adayın hangi konulardaki uzmanlık ve tecrübesini ne şekilde mentiye aktarabileceğini anlatması gerekli. Ben kurumsal hayat, inşaat ve enerji sektörü, proje ve sözleşme yönetimi, kariyer yönetimi ve iş-yaşam dengesi konularında katkı sağlayabileceğimi belirtmiştim. Başvurum olumlu sonuçlanınca programa dahil edildim.
4- Mentorlukla ilgili bir eğitim verdiler mi ya da izlediğiniz bir yol haritası var mıdır? Sistem nasıl ilerliyor?
Program dahilinde bir zaman çizelgesi mevcut. Başlangıçta iki haftalık bir sürede “Chemistry Calls” adı verilen görüşmelerle farklı menti ve mentorlar bir araya gelip beklentilerini ve sağlayabilecekleri katkıyı tartıştılar. “Chemistry Calls” görüşmeleri sonucunda EIC, kendi algoritmasına göre uygun gördüğü mentor ve menti eşleşmelerini gerçekleştirdi.
Eşleştirme süreci sonrasında EIC ve European Women on Boards (EWoB) tarafından “Mentoring the Mentors” isimli bir eğitim verilerek “programın amacı, bütüncül yaklaşımı, mentoring planının hazırlanması ve yönergeleri” gibi konular anlatıldı. “Ice Breaker” adı verilen görüşmelerle mentorların birbirlerini tanıması ve deneyimlerini birbirlerine aktarması sağlandı.
5- Kaç kişiye mentorluk yapıyorsunuz? Genel olarak programda kaç tane menti, kaç tane mentor var?
Programda 33 farklı ülkeden 248 onaylı mentor ve 213 menti bulunuyor. Görüşmeler sonucunda bu programda 44 mentor, 50 menti ile eşleştirildi. Ben yurt dışından bir kişiye mentorluk yapıyorum.
6- Deneyim ve bilgilerinizi aktarmanın, genç bir kadın çalışana destek olmanın hissiyatını ve deneyimini paylaşır mısınız?
Açık iletişim ve güvene dayanan bu süreçte genç bir kadın çalışana katkı sağlayabilmek, deneyim ve bilgimi aktararak olayları farklı şekilde düşünmesinin de mümkün olabileceğini göstermek bana inanılmaz keyif ve mutluluk veriyor.
7- Hangi konularda daha çok destek oluyorsunuz?
Program, esnek olma ve mentinin talepleri ve ihtiyaçlarına göre şekillendirme şansını sunuyor. Mentinin talepleri ve planımız doğrultusunda mentinin yaşamına bütüncül olumlu bir değişiklik getirmeye, profesyonel ağlarını genişletmeye, soft-skill’lerini geliştirmeye, stratejik düşünme becerisi kazandırmaya ve iş-yaşam dengesi kurmasına destek oluyorum.
8- Bu program size ne kattı? En çok hangi yönünü sevdiniz?
Pro-bono esasına dayalı bu programa katılmak, genç kadın çalışanlara yol gösterebilmek ve deneyimlerimi paylaşabilmek şansını yakalamak ve erkek egemen iş dünyasında karar almada toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına ufacık da olsa bir katkıda bulunabilmek beni çok mutlu ediyor. Genç ve taze bakış açısına sahip mentiyle vakit geçirmek, benim de bakış açımda ve düşüncelerimde olumlu bir farklılık ve çeşitlilik yarattı.